Verdensnyhed: Enfamiliehus med PEFC -og DGNB certificering

Jakobsen Huse har netop afleveret et byggeri, som kan gå over i verdenshistorien. Villa Grenaa er bygget i PEFC-certificeret træ og følger den tyske DGNB-standard for bæredygtigt byggeri.

Verdensnyhed: Enfamiliehus med PEFC -og DGNB certificering

28. december 2019 PEFC Danmark

Jakobsen Huse har netop afleveret et byggeri, som kan gå over i verdenshistorien. Villa Grenaa er bygget i PEFC-certificeret træ og følger den tyske DGNB-standard for bæredygtigt byggeri.

I Grenå står et nyt bæredygtigt hus klar til at få sin endelige dom. Kan det opnå de ypperste kvalitetsstempler fra både DGNB og PEFC? Villa Grenaa, som huset hedder, er projekteret og bygget af det bæredygtige husbygger-firma Jakobsen Huse. Her har man lagt mange timer i at tilpasse DGNB-processen til et byggeri på bare 135 kvadratmeter. “Vi tror på, at DGNB og PEFC bliver de certificeringer, som den kvalitetsbevidste bygherre vil gå efter fremover. Du ved med sikkerhed, at materialerne og processen i dit livs største investering reelt er bæredygtig. Derfor har vi brugt virkeligt mange timer på Villa Grenaa,” fortæller Maria Jakobsen, ejer og direktør i Jakobsen Huse.

Villa Grenaa har krævet mange interessetimer for alle involverede. Mange danske erhvervsbyggerier, boligkomplekser og institutioner allerede har opnået DGNB-certificering. Men indtil nu har den omfattende registrering af alle dele af projekteringen, materialevalget og byggeprocessen været for omfattende til opførslen af et enfamiliehus.

Siden bygherren Dennis Friis Thaagaard og hans kone købte byggegrunden i Grenå i 2012, har deres mål været at bygge et bæredygtigt hus, som andre kunne lade sig inspirere af – og frit kopiere. Arbejdet med at tegne og bygge huset har taget to år. Men nu står det bæredygtige hus altså klar til indflytning.

Gennemført bæredygtigt huskoncept

Villa Grenaa er bygget efter Jakobsen Huses koncept, som siden 2016 har sikret et minimalt aftryk på miljøet og et sundt indeklima i mange nye huse. Fælles for dem alle er åndbare vægelementer uden plast i bæredygtigt træ, facade- og terrassebeklædning i varmebehandlet træ fra Saga Wood og den intelligente ventilationsløsning Living Better.

De indvendige vægge i Villa Grenaa er beklædt med Fermacell’s Greenline-plader. I modsætning til konventionelle gipsplader består de af 80 % gips og kun 20 % pap, så risikoen for svampevækst i væggene er minimal. Væggene er pudset med lerpuds og malet med lermaling, så familien ikke skal indånde skadelige gasser.

Living Better kombinerer en udsugningsvarmepumpe med ventilationsvinduer. Varmetabet fra boligen er med til at opvarme den friske luft, som konstant trækkes ind i takt med, at varmepumpen trækker fugtig og iltfattig luft ud. Varmen genanvendes til gulvvarme og brugsvand.

De færreste bygherrer vælger at anvende regnvand på grund af de kommunale afledningsafgifter. Men i Villa Grenaa bliver alt vand brugt til det yderste. Badevandet renses gennem et anlæg fra Hydraloop, så det er rent nok til brug i vaskemaskine og toilet. Regnvandet fra taget opsamles til vanding udenfor.

PEFC-certifikatet udstedes af NEPCon

I rollen fungerende som projektets uafhængige tredjepartskontrol er certificeringsvirksomheden NEPCon certificering. De er derfor dybt involveret i byggeprojektet, da de skal kontrollere at Jakobsen huse efterlever de krav som indgår i PEFC standarden, og for Kent Skovgaard, direktør for NEPCon Certificering ApS, har projektet været en positiv oplevelse. 

”Det interessante ved at gå ind i projektet med at PEFC-certificere det første hus i Danmark, er at vise mulighederne for at sikre sporbarhed af træet helt frem til det færdige produkt, men også at øge opmærksomheden hos det udførende led omkring vigtigheden og værdien af certificering. I sidste ende handler det om at beskytte og bevare verdens skove, fortæller Kent Skovgaard.

Fredag d. 10. januar er det NEPCon som kan aflevere PEFC-certifikatet til Dennis Thaagaard og Jakobsen huse, hvilket er garanti for at Villa Grenaa er dokumenteret bæredygtigt. 

Om Villa Grenaa

Projekteret og bygget af Jakobsen Huse til som minimum at opnå guld i DGNB-certificering. 85 % af det anvendte træ i huset er PEFC-certificeret. Certificeringen gives normalt over 70 %. Varme og ventilation kommer gennem intelligente vinduer og en udsugningsvarmepumpe. Huset genanvender badevand og regnvand for at minimere sit ressourceforbrug.

Der er åbent hus i villaen fredag 10. januar mellem kl. 10 og kl. 14. Her kan man møde Jakobsen Huse og Villa Grenaa’s øvrige aktører og sponsorer.

Adressen er Ramskovvej 18, 8500 Grenå.

Artiklen er Jakobsen Huses egen pressemeddelelse.


Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse