Byggeriet af verdens første PEFC-certificerede familiehus er i gang

Det første spadestik er taget og byggeriet af verdens første PEFC-certificerede familiehus er i gang. Det er Jakobsen Huse som har taget udfordringen op, og de vil bygge endnu et bæredygtigt familiehus, men nu i dokumenteret bæredygtigt træ.

Byggeriet af verdens første PEFC-certificerede familiehus er i gang

17. september 2019 Nyheder Alle

I år er sommerferien hos Jakobsen Huse ikke blevet brugt på at nyde det danske sommervejr, men på at støbe fundamentet til verdens første PEFC-certificerede familiehus, Villa Grenaa. Husets ambition er ikke kun en verdens titel, men også at blive Danmarks første PEFC-projektcertificering og få en DGNB-certificering. Idéen til huset opstod i hovedet på dets kommende beboer Dennis Friis Thaagaard, og i samarbejde med Jakobsen Huse kunne denne idé udleves. Hos PEFC Danmark håber vi at dette projekt bliver et pejlemærke og markerer starten på en ny tid i dansk byggeindustri, hvor dokumenteret bæredygtigt træ bliver en selvfølgelighed i byggebranchen og i familiers hverdag. 

Første eksterne kontrol gennemført på Villa Grenaa

PEFC har tidligere ført kampanger og lavet tiltag, som skulle motivere arkitekter og bygherrer til at benytte certificeret træ, men nu kan slutproduktet, huset, også blive certificeret. Jakobsen Huse arbejder på at få huset projektcertificeret, og ved en uafhængig tredjepartskontrol af certificeringsvirksomheden NEPCon, at kunne sætte PEFC logoet på selve huset. Det vil blive første gang i verden, at et typehus – altså et almindeligt familiehus – vil få et PEFC-certifikat, og vi håber at dette er begyndelsen på en fremtidig tendens.

NEPCon certificering, er en uafhængig tredjepart, og som i sidste ende kan udstede et PEFC-certifikat til huset. Kundernes garanti for at huset er dokumenteret bæredygtig, er ved at NEPCon kontrollerer at Jakobsen Huse overholder kravene i PEFC-systemet.

”Det interessante ved at gå ind i projektet med at PEFC-certificere det første hus i Danmark, er at vise mulighederne for at sikre sporbarhed af træet helt frem til det færdige produkt, men også at øge opmærksomheden hos det udførende led omkring vigtigheden og værdien af certificering. I sidste ende handler det om at beskytte og bevare verdens skove, fortæller Kent Skovgaard, direktør for NEPCon Certificering ApS.

Et aktivt bæredygtigt valg

Der er ingen grund til at naturen og klimaet skal lide mere end højst nødvendigt når man bygger nye huse! Dennis Friis Thaagaard, bygherre af Villa Grenaa

Husets første beboer Dennis Friis Thaagaard, fortæller: ”Det giver mig en ro i maven når jeg ved, at mit hus er bygget af PEFC-certificeret træ, som dermed stammer fra bevisligt bæredygtigt skovbrug.” Som bygherrer er han manden bag idéen til det første DGNB-certificerede hus i Danmark, og for ham er det et aktivt bæredygtigt valg at bo i Villa Grenaa. 

Jeg har i lang tid arbejdet med ideen om at bygge et bæredygtigt hus, som jeg ikke bare selv hævdede var bæredygtigt, men som faktisk kunne blive certificeret bæredygtigt. Jeg vil gerne vise at det er muligt at gøre alle boliger bæredygtige. Der er ingen grund til at boliger skal belaste hverken miljø eller klima unødigt. Jeg håber at Villa Grenaa vil inspirere andre til at bygge bæredygtigt,” uddyber Dennis Friis Thaagaard. 

Efter 20 års arbejde med bæredygtigt skovbrug, er det PEFC forsatte dedikation til at fremme dagsordenen for bæredygtigt træ og at give folk muligheden for et aktivt bæredygtigt valg, og denne ’ambition’ hjælper Jakobsen Huse PEFC med at udleve på et nyt niveau.  

”Det nye bæredygtige husprojekt er et udtryk for at markedet, PEFC og byggebranchen har udviklet sig tilstrækkeligt meget til at overskue nye udfordringer. Huset er et i skridt i retningen af en mere bæredygtig fremtid for alle familier. I PEFC Danmark ser vi frem til udviklingen af samarbejdet og de fremtidige byggerier med bæredygtigt træ,” fortæller Morten Thorøe, Sekretariatsleder i PEFC Danmark. 

”Vi tror på, at vi som forbrugere i fremtiden vil gå efter boliger med certifikater – ligesom vi også kigger efter svanemærke, nøglehulsmærke osv. når vi handler f.eks. fødevarer.” Maria Venø Jakobsen, ejer af Jakobsen huse ApS.

”Bæredygtighed skal være for alle”

Jakobsen Huse har i mange år med innovativ nytænkning været dedikeret til at udvikle bæredygtige typehuse. De kategoriserer deres boliger og visioner som 100% bæredygtige – og det er ikke blot miljømæssigt. For bæredygtighed indebærer ikke kun at man skal minimere sit aftryk på det fysiske miljø; det handler også om social og økonomisk bæredygtighed. Jakobsen Huse har et klart ønske om at forbedre kundernes hverdag, men der skal være plads til alle trods størrelsen på ens pengepung. Derfor opstår den fuldstændige bæredygtighed i balancen mellem byggeriets kvalitet, hensynet til miljøet, prisen af produktionen og huset som færdigt produkt. 

Jakobsen Huse fra Galten har efterhånden inkluderet mange facetter af bæredygtighed i deres vedligeholdelsesfrie lavenergihuse med sundt indeklima. Husene har intelligente vinduer, akustiklofter, allergivenlige fibergibsplader (der selvfølgelig også er genanvendelige), naturlig isolering og meget, meget mere. De nye løsninger er reaktioner på tidligere ’lappeløsninger’, som de mener at de ’konventionelle huse er fyldt med’. Jakobsen Huses er blevet en af frontløbere for bæredygtig beboelse. De har evnen til at se på tidligere løsninger og omdanne dem med perspektiv på en fremtid, som kræver at vi er mere eftertænksomme, da vores valg har indflydelse på planeten. For Jakobsen Huse var det derfor et naturligt at vælge PEFC for at opretholde deres høje standarder i materialevalget til deres lavenergihuse.

Efterspørgslen på bæredygtighed stiger

År efter år stiger efterspørgsel på certificeret træ, og det ser ikke ud til at denne tendens stopper. Flere og flere personer prøver at inkludere bæredygtighed i deres hverdag, og folk sætter stor pris på, at de varer som de køber, er bæredygtigt produceret, og at det kan dokumenteres. Det PEFC-certificerede hus i Grenaa er det næste nye bæredygtige tiltag hos Jakobsen Huse AS i deres forsøg på at inkludere så mange bæredygtige elementer ind i familiebeboelse som muligt. Huset er endnu et i skridt i retningen af en mere bæredygtig fremtid for alle familier. 

Følg med i processen på Jakobsen Huse ApS’ facebookside.

Her er de seneste billede af Villa Grenaa:


For yderligere information kontakt Morten Thorøe, Sekretariatsleder i PEFC Danmark, på tlf. +45 60 60 56 49 eller e-mail mt@pefc.dk.

Seneste nyt

28. august 2019

XL-BYG vælger medlemskab af PEFC

Nyheder Alle

16. august 2019

Dansk finaleplads ved WAF2019

Nyheder Alle

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse