Friluftsliv i de certificerede skove

De PEFC-certificerede skove er åbne for offentligheden og giver plads til dem, som ønsker at udforske den danske natur og dyrke friluftslivet. 

Friluftsliv i de certificerede skove

4. juni 2021 PEFC Danmark

For nogen findes friluftslivet lige uden for døren, mens andre er mere hårdnakkede og søger de store og vilde eventyr – men ens for alle foregår friluftslivet under åben himmel i den friske luft udenfor i naturen. Efter mange måneder med nedlukning og hjemsendelse har flere søgt udendørs for en afveksling i hverdagen, og skovejerne beretter om flere besøgende og mere færdsel på stierne.

© Julie Pio Kragelund

Friluftsliv er i dets mange former en del af manges hverdag. For mange er det et afbræk fra job og skole, og for forfatter og foredragsholder Julie Pio Kragelund er det at kunne komme udenfor i den friske luft og mødet med naturen, en naturlig del af livet. Hun tager gerne sine børn med udenfor, hvor der er højt til loftet og plads til alle. Hendes syn på friluftsliv er meget nede på jorden og for hende kræver det, at dyrke friluftslivet, ikke det store – hverken når det kommer til udstyr eller tid. 

”Man behøver ikke være en hård nyser eller slæbe grej med til en overlevelsestur for at dyrke friluftsliv - det fås i alle formater. Friluftsliv for mig er alt der foregår udenfor. Det kan være gåturen ned og fodre ænder, en madpakke på en bænk i solen eller en cykeltur i skoven. Det er både stort og småt, men vigtigst er det, at man bare kommer ud over dørtrinnet.”

Inspiration til børn og barnlige sjæle

Julie Pio Kragelund er kvinden bag bogen ”Friluftsrollinger” fra Muusmann Forlag, hvilken blev udgivet på det helt rigtige tidspunkt. Med nedlukning og hjemsendelse fra både job og skole har danskerne været tvunget til at underholde og passe os selv og de mindste i familien. Og nu da nedlukningen har trukket længere ud end ventet, er det dejligt med ny inspiration og nye idéer. Dem er der mange af i ”Friluftsrollinger” – gode idéer til børn og barnlige sjæle, der savner en pause fra dagligdagens trummerum.  

Certificerede skove giver plads til friluftslivet  

Lige netop pladsen til friluftslivet har været et vigtigt for PEFC, og i den igangværende revision af den danske PEFC-skovstandard har friluftslivet også været på dagsordenen. Det har medført forslag og idéer til, hvordan man som skovejer kan fremme friluftslivet og skabe dialog til dem, som anvender skoven. Skoven skal kunne benyttes af spejdere, jægere såvel som folk på spadseretur. Derfor har det altid været et krav, at PEFC-certificerede skove skal være åbne for offentligheden og give plads til dem, som ønsker at udforske den danske natur.  

Respekter naturen, så hjælper du os med at beskytte skovene 

© Julie Pio Kragelund

Da PEFC er en global organisation, som arbejder for at beskytte og forvalte skovene efter bæredygtige principper, er det essentielt at skovenes gæster har det for øje, når de færdes i skovene. Skovene skal behandles med respekt og de besøgende skal følge de anvisninger og vejledninger, som er gældende i den enkelte skov. Det er vigtigt at passe på naturen og behandle den godt – også som gæst.   

Karsten Mulvad har i revisionsprocessen været repræsentanten for KFUM-spejderne og deres 29.000 medlemmer, som er friluftslivsbrugere. De har deltaget i revisionen af skovstandarden af én særlig grund. 

”Vi er med i revisionen for at skabe de bedst mulige rammer for friluftslivet i de certificerede skove. For os er dialogen mellem friluftbrugere og skovejere vigtig, og vi arbejder til daglig med at lære unge friluftbrugere, hvordan vi skal færdes i skovene og bidrage til en bæredygtig benyttelse og beskyttelse af skovene.”  

PEFC Danmark har over 200 skovejere og 298.000 hektar PEFC-certificerede areal, og skovejerne som er certificeret, har offentlig adgang. Snart er halvdelen af det danske skovareal certificeret efter PEFC Danmarks standard - så mon ikke der ligger en certificeret skov tæt på dig.  

”Når vi ikke har mere skov end det vi har lige pt i Danmark, skal vi alle kunne have gavn af det vi har. Derfor er det essentielt for PEFC, at skovene er åbne for offentligheden, men det betyder også at skovens gæster respekterer forholdene og skovens flora og fauna.”  

Forklarer sekretariatsleder i PEFC, Morten Thorøe, og fortsætter:  

”Under Corona-nedlukningerne har stierne været trådt godt ned i de danske skove, og folk trodsede både regn og sne for en tur i skoven. Det er dejligt at se at skovene bliver benyttet, men vi skal hjælpe hinanden med at passer på dem i fællesskab.”  

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse