TuS: Træer udenfor Skoven

PEFC Danmark arbejder derfor på en ny certificering, der skal dække træer uden for skoven.

TuS: Træer udenfor Skoven

4. november 2020 Skovbrug

Hugst af biomasse uden for skovene har fået en stigende betydning og mere opmærksomhed i de senere år. Blandt en række interessenter er der bekymring for om hugsten er bæredygtig.

Der er derfor et ønske om at kunne dokumentere, at man i biomassebranchen agerer ansvarligt og bæredygtigt. Derfor er der behov for at opstille en række krav til bæredygtig hugst af biomasse uden for skovene.

En måde at dokumentere bæredygtighed på kan ske gennem et certificeringssystem. PEFC Danmark arbejder derfor på en ny certificering, der skal dække træer uden for skoven. I PEFC's Internationale standard (ST 1003:2018) er der et nyt appendix, der sætter kravene for Træer udenfor Skoven. Derfor læner PEFC Danmark sig op ad den internationalt anerkendte standard og er first mover inden for en standard, der dækker træer uden for skoven. Flemming Sehested er blevet bedt om at facilitere processen, hvor input til bæredygtighedskriterier kommer fra en række forskellige interessenter, der alle har indsigt i problemstillingen.  

TuS - Træer udenfor Skoven

Træer udenfor skoven stammer fra PEFC Internationale standard, hvor Trees outside Forest kan implementeres af de nationale medlemmer, som en del af de nationale standarder for bæredygtigt skovbrug. Trees outside Forest bliver ofte omtalt ToF (Trees outside Forest). PEFC Danmark har derfor valgt at forkorte begrebet om træer udenfor skoven til TuS (Træer udenfor Skoven).

Læs mere om Trees outside Forest i PEFC Internationale skovstandard, PEFC ST 1003:2018, Appendix 2. Find standarden her.

Hvor er træer udenfor skoven?

Træerne findes i læhegn, omkring gårde, i parker, langs infrastruktur og mange andre steder i landskabet samt i byen. PEFC-systemet har indtil nu kun dækket skovene, men der er træer mange andre steder i vores omgivelser.

Morgendagen gryr af Henrik Sørensen

For mange husejere, landmænd og kommuner er det naturligt at administrere og passe på træerne, og det har de gjort i generationer.
Uden en certificeringsordning, der passer til deres specifikke forhold, står de over for udfordringer med at få adgang til markeder for at sælge deres træprodukter og dokumentere at de er bæredygtige.

Arbejdet med certificeringen er endnu i sin begyndelse. For at komme godt i gang inviterede PEFC Danmark til en ekskursion til Bregentved d. 22. oktober 2020. Her fremviste godset en række af forskellige typer på træer uden for skoven. Formålet var at åbne op for en diskussion af, hvordan man kan forene behovet for vedligehold af læhegn, udføre naturpleje, forny vildtremisser, pleje alleer osv. og samtidigt tilgodese naturhensyn.

Indholdet af certificeringen er endnu ukendt og kan påvirkes af alle, der deltager i processen. Vi taler om definitioner, anvendelse og meget mere. PEFC Danmark opfordrer alle organisationer med interesse i træer uden for skoven om at deltage. 

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse