Norlund: Stigende efterspørgsel på træ

Byggebranchen har meldt klart ud – træ skal stamme fra bæredygtige skove! Det vil PEFC og Norlund være med til at sikre.

Norlund: Stigende efterspørgsel på træ

2. november 2020 PEFC Danmark

Træ i byggeriet er på dagsorden alle steder - til familiehus og til større prestigebyggerier – branchen ser nye muligheder for at bygge i træ og det øger efterspørgslen. Spørgsmålet som presser sig på, er om efterspørgslen kan følge med, og om skovbruget har nået at omstille sig?

Lokalt træ er med til at drive udviklingen

Byggebranchen har meldt klart ud – træ skal være bæredygtigt! Med forkortelser som DGNB, LEEED, BREAM og det officielle Nordiske miljømærke – Svanemærket, har branchen fået redskaber og systemer til at bygge bæredygtigt. Danske virksomheder handler globalt, men der kan også handles lokalt og de danske skove er leverandør til det stigende co2 lager i bygninger.

At handle dansk har nogle klare fordele, udover co2 udledning til transport bliver mindre, så sikre vi også at udviklingen af skoven sker i en bæredygtig retning. At handle lokalt og bæredygtigt er ikke en ny trend for alle. Norlund har i generationer brugt de danske skove, og er i dag et af Europas mest moderne nåletræssavværker. Her mærker også en trend i branchen for mere bæredygtigt træ, en trend som også kan presse branchen på leveringstid og efterspørgsel.

"Interessen fra slutbrugerne kan vi tydelig mærke, og det er efterhånd en selvfølgelighed at det også forventes dokumentation på at træet er bæredygtigt. Den øget efterspørgsel på bæredygtigt træ ser jeg som en generel samfundstrend, hvor vi er bindeleddet til mere dansk træ i byggebranchen," fortæller Simon Mikkelsen, Produktions- og Indkøbschef/COO, Norlund.

Norlund vil gerne være med til at understøtte at mere dansk træ kommer i byggeriet, til gavn for klima, men det kræver at flere skovejere vælger at blive certificeret. En udfordring PEFC Danmark står klar til at imødekomme, så byggeriet også kan efterspørge dansk træ i byggeriet. 

"Vi er klar til at tage imod mere PEFC-certificeret træ fra skovbruget, og som dansk savværk kan vi hurtigt levere til byggecentrene og give byggeriet en forsyningssikkerhed. Det er en klar fordel ved at handle dansk træ, som vi også ser en øget interesse for," uddyber Simon Mikkelsen.

Bæredygtigt skovbrug vækster

De sidste 20 år har flere skovejere valgt at blive PEFC-certificeret. Skovbrug er langtidsplanlægning, men det betyder ikke at byggeriet skal vente generationer på at få leveret bæredygtigt træ. Skove som drives bæredygtigt, forsyner løbende værdikæden med træ, og sikre en balance mellem at udvikle og bevare skovens ressourcer.

"En PEFC-certificering er for mange skovejere også en fremtidsinvestering, men også en sikring af skovens ressourcer til fremtidige generationer. Træet, som en dag skal fældes, giver en økonomisk gevinst, når det sælges til savværker, men omsættes det ikke af et PEFC-certificeret savværk, mistes værdien af det arbejde som allerede er," fortæller sekretariatsleder i PEFC Danmark, Morten Thorøe

Fremtiden er certificering og den trend følger skovbruget også, hvor flere skovejere vælger at drive skoven efter PEFC-systemet.

"Vi ser flere og flere skovbrug omstille sig til at se en PEFC-certificering, som et markedsvilkår, men også at det kan være fornuftigt at følge en række principper for bæredygtighed, som PEFC-systemet giver," fortæller Morten Thorøe.

På verdensplan vækster PEFC og i Danmark følger denne trend. Byggeriet og slutbrugerne skal blive ved med at efterspørge certificeret træ, ikke bare fordi det giver mening, men fordi det gør en forskel at alle bidrager til den grønne omstilling, fortæller Morten Thorøe og fortsætter:

"At PEFC Danmark kan leve op til den efterspørgsel som byggeriet har er vores primære opgave. Vi arbejder hele tiden på at forbedre vores system for bæredygtigt skovbrug, så det er tilpasset lokale forhold og er i tæt samarbejde med skovbruget for at fremme bæredygtigt skovbrug."

I dag er 75% af de certificerede skove på verdensplan PEFC-certificeret og i Danmark og næsten halvdelen af skovarealet PEFC-certificeret. Det betyder at byggeriet også i fremtiden kan efterspørge bæredygtigt træ.

Om Norlund

Norlund tager udgangspunkt i nåletræsskovbruget i Danmark og råvarerne købes hovedsageligt i de danske skove. Norlund er i dag et af Europas mest moderne nåletræssavværker og baserer driften på mange års erfaringer kombineret med dygtige medarbejdere, der altid er klar til at gøre noget ekstra for kunden. Desuden har vi et topmoderne savværk, der producerer kvalitetstræ under størst mulig hensyntagen til miljøet.

Læs mere her: www.norlundwood.com/


Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse