Skovtårnet: Bæredygtighed når nye højder

Skovtårnet er et eksempel på et lokalt forankret byggeri, som har fokus på den danske natur og lokale materialer, der stammer fra skovene omkring udsigtstårnet. Både skovene, der omgiver tårnet, og træet brugt til tårnet, er certificeret efter PEFC's standarder - et aktivt valg fra arkitekternes og bygherrens side.

Skovtårnet: Bæredygtighed når nye højder

Projekter

I et kuperet landskab, hvor natur, bæredygtighed og biodiversitet hersker, skyder netop nu en spektakulær bygning op midt i det grønne. En bygning som PEFC er stolte af. Det er selvfølgelig det verdensomtalte Skovtårn i Gisselfeld Klosters skove, der er tale om. 

Det er Camp Adventure Development, som er bygherren bag det særprægede og verdensomtalte Skovtårn, som er tegnet og designet af EFFEKT Arkitekterne. Sammen har de to virksomheder skabt et helt unikt, og hidtil uset, trætårn i helt formidable omgivelser.

”Tårnet består af en 650 meter lang spiraliserende rampe, som langsomt fører de besøgende fra skovbunden og op gennem trækronerne til en fantastisk udsigt ud over landskabet. Selvom tårnets organiske form er spektakulær, har vi designet det til at blive bygget af helt lige stålrør. Gangbroen bygger vi af egetræsplanker fra et lokalt bæredygtigt skovbrug," fortæller Tue Foged, partner i EFFEKT Arkitekterne.

Vi har valgt at benytte PEFC-certificeret egetræ fra de lokale sydsjællandske godser Bregentved og Gisselfeld Kloster. Det garanterer den kvalitet, vi gerne vil være kendt for på Camp Adventure. KASPER LARSEN, CAMP ADVENTURE

Bygget i træ fra tårnets fødder

Egetræet til det unikke observationstårn er lokalt produceret i Bregentveds og Gisselfelds PEFC-certificerede skove. Udover det certificerede egetræ består de bærende elementer af det timeglas-formede tårn af rødbrunt cortenstål, så det passer ind i skovens udtryk. Men ikke nok med at tårnets primære materiale, egetræ, kommer fra PEFC certificerede skove, så er Gisselfelt Godsets bøgeskov, som omgiver Skovtårnet, også certificeret hos PEFC. Derfor er det dokumenteret at skoven, drives på forsvarlig og bæredygtig manér.

Ved at alt træ i byggeriet er PEFC-certificeret, er vi hos PEFC med til at sikre, at kun det bedste materiale benyttes. En del af træet stammer fra danske Bregentved Gods’ skove, hvilket i høj grad er et kvalitetsstempel. 

Bregentved er meget glade og stolte over at stå for leverancen af egetræ til Camp Adventure tårnet”, udtaler Jesper Hvid Jørgensen, der er skovfoged ved Bregentved, og fortsætter: 

Egetræet kommer fra Gisselfeld og Bregentveds egne PEFC-certificerede egeskove, der alle er forarbejdet lokalt. Hos Bregentveds skove har vi i over 100 år sørget for at skabe træ af højeste kvalitet.”

Det bemærkelsesværdige tårn bliver anerkendt

Udsigtstårnet i Gisselfeld har fået anerkendelse fra hele verden, og har endda være blandt finalisterne i kategorien ’Best Use of Certified Timber’ ved World Architecture Festival i 2019. Læs mere om denne begivenhed her

Skovtårnet er et eksempel på et lokalt forankret byggeri, som har fokus på den danske bæredygtige natur og lokale materialer, der stammer fra skovene omkring udsigtstårnet. PEFC er stolte af at alt anvendt træ er PEFC-certificeret, og at der er blevet tænkt bæredygtigt i netop dette byggeri, der for alvor har været med til at sætte nye højder for hvad bæredygtig arkitektur kan medføre. 

Tilbage til listen

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse