PEFC: Indfødte folk og sociale spørgsmål
Den sociale dimension er en del af definitionen af bæredygtig udvikling og dermed et element i en bæredygtig skovforvaltning.
PEFC: Indfødte folk og sociale spørgsmål
Den sociale dimension er en del af definitionen af bæredygtig udvikling og dermed et element i en bæredygtig skovforvaltning.
Generelt: Indfødte folk og sociale spørgsmål
Som det blev udtrykt på FN-topmødet i 2005: "de tre elementer i en bæredygtig udvikling - økonomisk udvikling, social udvikling og miljøbeskyttelse - er indbyrdes afhængige og gensidigt forstærkende elementer."
Den sociale dimension i bæredygtig skovforvaltning beskæftiger sig med en bred vifte af aspekter, fra indfødte folks rettigheder til sundheds og sikkerhedsmæssige forhold til lokal beskæftigelse.
I tillæg til de juridiske, politiske og institutionelle arrangementer såsom inddragende beslutningsprocesser, beskriver FAO i publikation "State of World's Forrests", det socioøkonomiske aspekt i skoven:
"Skovens ressourcer bidrager til den samlede økonomi på mange måder, fx gennem beskæftigelse, værdier der skabes gennem forarbejdning og afsætning af skovprodukter, samt energi, handel og investeringer i skovsektoren. Ligeledes indeholder og beskytter skoven, steder og landskaber af høj kulturel, åndelig og rekreativ værdi. Dette omfatter således aspekter som ejendomsret til jorden, indfødte folks rettigheder og traditionel viden."
Betydningen af den sociale dimension i skovforvaltning beskives bedst gennem det faktum, at skovene bidrager til levebrødet for 1,6 milliarder mennesker på verdensplan. Dette omfatter 60 millioner oprindelige folkeslag, som er fuldstændig afhængig af skovene og yderligere 350 millioner mennesker, der er økonomisk afhængige af skovene. Tabet af skovene vil true levestandarden og selve livsgrundlaget for mange af de indfødte folkeslag, der lever og arbejder i skovene.
Foto: © Grow the Future af Chaiwut Temyod