Bæredygtig træbølge skyller gennem fremtidens byggerier

Træ i byggeriet har mange fordele - æstetiske, arkitektoniske såvel som bæredygtige. Det er 3XN-arkitekternes Klimatorium et flot eksempel på. Og så har de brugt PEFC-certificeret træ! 

Bæredygtig træbølge skyller gennem fremtidens byggerier

29. oktober 2021 PEFC Danmark

Bæredygtige skove rykker ind i byerne. Her opføres flere byggeprojekter i PEFC-certificeret træ, der garanterer bæredygtighed og biodiversitet i skovene – en certificering, der skaber en grønnere fremtid. I december 2020 fik Danmark et nyt, internationalt klimacenter i den lille, jyske Limfjordsby Lemvig. Klimatorium står smukt på havnen og er blevet et innovativt og kreativt 'mini-hub' for stormflod-, vand- og klimaforskning.

Af Casper Ulsøe

Bag Klimatorium står den danske tegnestue 3XN og designstudiet SLA, der har fokus på at inkorporere naturens elementer i huse og bygninger. I det nye klimacenter smelter træ, glas, beton og stål ubesværet og legende sammen, mens der bliver trukket arkitektoniske tråde til Lemvigs historiske bådbyggerhaller og den storslåede limfjordsnatur.

Klimatoriums arkitektoniske vartegn er en bølge i træ, der ruller gennem bygningen og skaber et letgenkendeligt pejlemærke. Motivet er inspireret af Lemvigs karakteristiske fiskerbåde og er en hyldest til områdets kulturhistorie og den lokale byggeskik, har Jan Ammundsen, arkitekt og seniorpartner hos 3XN, forklaret.

Bæredygtig træbølge

(C) Adam MørkDen letgenkendelige bølge gennem Klimatorium er lavet af PEFC-certificeret bæredygtigt træ fra Frøslev Træ i Sønderjylland. Den bæredygtige bølge er heldigvis tiltagende i disse år, hvor CO2-emissioner og klimaregnskab er væsentlige faktorer på byggeriets bundlinje. Det gælder både mindre familiehuse og store, komplekse prestigebyggerier.

"Det er glædeligt at opleve, at træ i stigende grad tilvælges som byggemateriale. Det skyldes et større politisk fokus og øget bevidsthed om, at træ i byggeriet er et effektivt middel til at reducere klimabelastningen," fortæller Peter Bæk, generalsekretær i PEFC Danmark.

Siden 1999 har PEFC-organisationen arbejdet for at fremme bæredygtig skovdrift og skabe en fremtid, hvor der tages hensyn til biodiversitet samt dyre- og plantelivet i verdens skove. Den voksende bølge af bæredygtigt træ indenfor byggesektoren stiller store krav til skovbrug og certificeringen heraf. Derfor forventes det også, at PEFC vil få endnu større betydning fremover, når klimakampen for alvor rykker ind på byggepladserne.

Klimatorium blandt finalister til WAF-pris for "Best Use of Certified Timber"

World Architecture Festival (WAF) er en anerkendt prisuddeling, som hylder og hædrer arkitektoniske mesterværker. Til festivalen uddeles en lang række priser, hvoriblandt prisen ”Best Use of Certified Timber” kan findes. I år er 3XN-arkitekternes Klimatorium blandt de 8 finalister. Nomineringen er et stort kadeau til byggeriet.

Læs mere om WAF og de 8 finalister her.

PEFC er garant for bæredygtighed

(C) Adam Mørk

Klimatorium i Lemvig er et eksempel på, hvordan man kan inkorporere bæredygtigt træ i bygningers konstruktioner og udtryk. "Der er ingen tvivl om, at vi på sigt vil se endnu flere betonelementer blive erstattet af træ, som er lettere at forarbejde og som er langt mindre energikrævende under produktionen," fortæller Peter Bæk. I mange europæiske lande ser man allerede, at højhuse og store bygningskomplekser bliver opført i træ fra bæredygtige skovbrug. Det bliver formentlig også fremtiden herhjemme.

"Bæredygtighed er allerede et krav blandt offentlige byggerier i Danmark. Når man vælger træ, der er certificeret af PEFC, er man garanteret, at det stammer fra bæredygtige skovbrug," forklarer den danske generalsekretær. Og det er ikke ligegyldigt, for PEFC-certificeringen sikrer, at den stigende mængde træ i byggebranchen ikke leder til afskovning eller tab af biodiversitet.

Den øgede interesse for certificeret bæredygtigt træ mærker de hos PEFC, hvor medlemslandene tilpasser certificeringskravene til individuelle, nationale kontekster – dog uden at gå på kompromis med ordningens gennemgående grundkrav til bæredygtighed og biodiversitet.

Grønne skove er fremtiden

(C) Adam Mørk

"Bæredygtig skovbrug er helt afgørende for den grønne omstilling," fortæller Peter Bæk. "Det er en fantastisk løsning på mange af de klimaproblemer, vi har i dag." Det, der gør træet til en vigtig medspiller i klimakampen, er det faktum, at træer optager CO2, mens de vokser. På den måde binder og oplagrer de CO2. Træerne fungerer altså som CO2-lager – en funktion, som ikke mange andre byggematerialer, kan bryste sig af.

Samtidig kan skovene spille en stor rolle i løsningen på mange af FN's 17 Verdensmål. De bæredygtige skove er blandt andet hjem for en masse planter, dyr og mennesker, skovene producerer afgrøder, skaber indkomstmulighed for 1.6 milliarder mennesker og samtidig har de grønne skove en styrkende og terapeutisk effekt på sindet, har flere studier efterhånden vist.

Derfor er det glædeligt, at certificeringsordninger som PEFC vokser med årene. I dag er PEFC faktisk det største certificeringssystem for bæredygtigt skovbrug. I Danmark er mere end 303.000 hektarer skov PEFC-certificeret, mens det på verdensplan er mere end 324 millioner hektarer. Det svarer til, at ca. 75 procent af de certificerede skove i verden er certificeret efter PEFC's standarder. 

PEFC Danmark deltog i Building Green 2021

Omstillingen af byggesektoren kræver handling hurtigst muligt, men det kræver at ansvaret bliver taget i fællesskab. Derfor har arrangørerne bag Building Green inviteret branchen og alle interesserede til at tage del i et fællesskab for at nuancere debatten om bæredygtigt byggeri. 

PEFC Danmark var også med – både for at støtte op om agendaen og minde byggesektoren om vigtigheden af at beskytte verdens skovene og fremme brugen af certificeret træ i byggebranchen. 

Photocredit: Adam Mørk 

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse